čtvrtek 8. února 2018

Jízda (Guy Adams)

Anotace: Poppy je tichá dívka. Až do chvíle, kdy ukradne auto a projede s ním výlohou sázkové kanceláře. Max je hodný kluk, ale jednoho dne vyvraždí celou svou rodinu. Jen tak, pro zábavu. Amar byl vždycky plný radosti ze života, tak proč se chce zabít skokem ze školní střechy? Někteří studenti z Coal Hill nejsou tak úplně sami sebou. Někteří z nich umírají. Ram se právě vzbudil v cizím těle, a pokud nepřijde na to proč, může být na řadě právě on.

Ve zběsilém románu Jízda se setkáváme s Charliem, Ramem, Quillovou a dalšími postavami populárního britského seriálu Class, situovaném do světa kultovní seriálové ságy Doctor Who (Pán času). Scenáristou seriálu Class je Patrick Ness, který vytvořil i námět k románu. 

Úvod
Nikdy jsem nesledovala seriál Doctor Who, i když mě to občas neskutečně lákalo, zato osmidílnou sérii Class jsem ve svém watchlistu kupodivu měla, ale nějak jsem si ji s knihou nespojovala a to byla vážně chyba! Jízdu jsem totiž začala číst, aniž bych si přečetla upozornění na zadní straně obálky, že je potřeba nejdříve vidět první dva díly z již zmíněného seriálu. Upsss. Takže jsem příběh asi po 50 stranách odložila a zkoukla pár dílu, aby mi konečně přečtený text dával smysl a ejhle, přišlo prozření, takže opravdu doporučuji nejdřív seriál, pak knihu!

Vzhledem k tomu, že kniha má něco málo přes 200 stran, byly kapitoly kratšího ražení, ovšem každá pojmenovaná podle svého obsahu. Příběh byl vyprávěn er-formou a ukazoval nám životy 6 hlavních charakterů. Co se týče popisné a dějové stránky, spíše zde převládala ta dějovost, jelikož kniha nemá svůj název pro nic za nic. Byla to skutečně jízda nabitá napětím, akcí, zvraty a nebezpečím. K dobré čtivosti pomáhal zejména humor a uštěpačné poznámky, které ráda Quillová pronášela na účty teenagerů (řekněme, že byla něco jako jejich vedoucí skupiny a učitelka).

Atmosféra a prostředí
Nacházíme se na půdě typické americké střední školy, kam hlavní hrdinové chodí a s nimi i jejich přísná a drzá učitelka. Že se tu děje něco neobvyklého a vlastně i v celém městě, je mi od začátku jasné, ale pokud je to samo nezačne omezovat, nemá cenu to nějak více řešit.. Až když se jeden z hlavních hrdinů Ram probudí v cizím těle, začne jít teprve do tuhého.

Život byl dobrý. Život byl v pořádku. Všechno do sebe zapadalo, věděl, kdo je a čím chce být. Teď? Teď do sebe nezapadá nic...

Zlo a akce
Proč se někteří studenti chovají šíleně? Co je k tomu vedlo či kdo je zato zodpovědný? Hlavní postavy si pokládaly mnoho otázek a společnými silami se začaly pídit po tom, kde je Ram a co se mu stalo. Jak vám již může být jasné i z anotace, půjde tu o nadpřirozené ovládání těl lidí (ale víc ani muk). O akci jsem se už lehce zmiňovala, ale proč to neudělat znovu! Akční momentů je tu habaděj, celá kniha je jimi doslova nabitá a s ubývajícími stránkami dějová linie graduje až do konce.

„Nemám ráda, když nad sebou nemám kontrolu.“

Záhady a tajemství
Jak je možné, že se Ram probudí v cizím těle? Autor dokázal do poměrně krátkého příběhu narvat i mnoho záhad a tajemství, která se nejen týkala samotné zápletky týkající se odcizování těl a jak je to vůbec možné, ale taktéž samotných hrdinů a jejich neobvyklých životů. Myslím, že po dočtení a zhlédnutí seriálu budete velmi překvapení, co vše to v sobě ukrývá za zvláštnosti.  

Postavy
Rázná Quillová coby ochránkyně pěti tvrdohlavých mladistvých. Všech šest hlavních postav jsem si okamžitě oblíbila a to hlavně díky seriálu, kde pro ně byl větší prostor a jejich povahy se více projevily. V knize bych nejspíše označila za svého oblíbence Rama, který v ní měl nejen nejvíce prostoru, ale byl také tím, kdo rád pronášel úvahy o životě a podílel se nejvíce na řešení problému.

„Nechybí ti být normální?“ zeptá se.

Závěr
Po dočtení knihy jsem dokoukala zbytek série a ten konec?! Škoda, že nebudou natočeny další díly! Ale zpět ke knize.. Jedná se o první díl z třídílné řady, takže nás čekají ještě dvě knihy, která nás přenesou do světa Doctora Who a hlavně za neobvyklými jedinci. Pokud máte rádi fantasy bohaté na děj, u které se rozhodně nudit nebudete a máte volný večer, neváhejte a tuhle jednohubku si přečtete! I přes kratší délku toho v sobě ukrývá více, než se může na první pohled zdát.

Název: Jízda
Autor: Guy Adams (námět P. Ness)
Počet stran: 224
Nakladatelství: Slovart (#booklab)
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 4/5 

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství Slovart!

1 komentář: