úterý 13. června 2017

Město schodů (Robert Jackson Bennett)

Anotace: Atmosférický fantasy román o živých špionech, mrtvých bozích, pohřbené historii a tajemném, stále se měnícím městě Město Bulikov se před mnoha lety těšilo přízni Božstev a podmanilo si celý svět. Ale poté, co byli jeho ochránci za podivných okolností zavražděni, se z dobyvatele stal dobývaný; pyšná historie Bulikova byla vymazána a zcenzurována, pokrok se zastavil a z někdejší prosperující metropole se stala jen další koloniální výspa nové světové geopolitické mocnosti.
Do tohoto zatuchlého, zpátečnického města přichází Shara Thivaniová. 
Oficiálně je tato tichá a nenápadná žena jen další obyčejnou diplomatkou, která do Bulikova přijela hájit zájmy utlačovatelů. Neoficiálně je Shara jednou z nejlepších agentek ve své zemi a jejím úkolem je vyšetřit brutální vraždu zdánlivě neškodného historika. Jak se Shara noří do tajemství neustále se fyzicky i politicky měnícího města, začíná tušit, že bytosti, které kdysi Bulikov ochraňovaly, nemusejí být tak mrtvé, jak se zdá.
Úvod
Hned na začátku musím zmínit, že jsem zprvu měla velké problémy knihu dočíst. Začínala jsem se čtením asi třikrát a vždy skočila někdy okolo 30 % příběhu. Když se zpětně zamyslím, čím to mohlo být způsobeno, tak mě jedině napadá pomalejší začátek, složitý svět a moc informací najednou. Poté, co jsem tento blok odstranila, to šlo jako po másle. Hned na úvod této recenze proto musím zdůraznit, že kniha opravdu nemusí sednout každému, ale věřím, že si své obdivovatele najde, protože je to jako celek vážně boží příběh (když tomu dáte šanci či více šancí tak jako já)!

První, co musím kladně hodnotit, je detailní popisnost v příběhu. Autor dokázal do sebemenší maličkosti vše popsat, takže se mozek a představivost rozhodně nenudily. Naštěstí to ale nemělo vliv na dějovou linii příběhu, která sice byla místy zdlouhavá a zamotaná, ale rozhodně plná akce, tajemství a napětí. Když se člověk po dočtení nad samotným příběhem zamyslel, ve výsledku se jako celek tak chaotický nezdál. Jak jsem se již zmínila, po překonání tak 30 % knihy, se čtivost otočila a šlo to téměř samo.


„Svět je naše zkouška ohněm, „ zamumlá. „A každá popálenina nás promění.“

Atmosféra a prostředí
Nacházíme se na Kontinentu ve městě Bulikově, které dříve bylo oblíbené mezi božstvy a to samo o sobě neslo mnoho privilegií pro jeho občany. Autor dokázal výstižně popsat zašlou slávu tohoto (skoro) všemi milovaného města, ale také navodit magickou, tajuplnou atmosféru, která dokázala opravdu potrápit nervy a zamotat dostatečně hlavu. Nechyběl ani humor a uštěpačné poznámky hrdinů pro odlehčení napjatých situací.

Město to ví. Jeho paměť sahá hluboko. Minulost má vepsanou do kostí, třebaže ta teď promlouvá jen mlčením.

Zlo a akce
Příběh nese mnoho různých druhů zla (znepřátelené národy stojící proti sobě, zastánce Starého Bulikova proti těm, kteří usilují o spolupráci se sousedy a rozvoj obchodu, samotné občany či věčné problémy s již neexistujícími božstvy a jejich vyznavači). Díky velkému množství konfliktů zde skutečně o akční momenty není nouze. 

Viděla jsem umírat desítky lidí, chce říct Shara, a mnoha jsem podepsala rozsudek smrti. Vůbec nejsem jako moji rodiče. Už ne.

Záhady a tajemství
Od začátku do konce je celý příběh a město Bulikov opředeno tučnou vrstvou tajemství a záhad všeho druhu. Některá tajemství, jak je jasné z anotace knihy, mají reálný charakter, jiná ten božský. Autor si v knize opravdu dal záležet, aby vše vyplulo na povrch postupně, bez sebemenšího spěchu a unáhlení se. Vše bylo nakonec vysvětleno a to sem tam hned několikrát pro pořádek. Mnoho záhad a tajemství se opíralo o historii ať už samotného města či celého státu. Díky tomu bylo snazší porozumět době a prostředí, ve které se příběh odehrával.

„Sharo, zlato, copak ty nechápeš, že tvoje země je tak skvělá právě proto, že svým občanům dovoluje být lidmi do takové míry, do jaké to Kontitent svým obyvatelům nikdy neumožnil?“

Postavy
Konečně po dlouhé době jsem potkala knihu, kde hrdinům není 16 let, a nemají pubertální nápady. Ne a ne a ne! Shara a její přátelé mají 35+ a jsou skutečně (jak jinak než) boží! Logicky uvažují a využívají naplno svoje mozkové závity při řešení záhad, používají pěsti místo zbrklých útěků a mají pořádně dlouhou minulost, z které jde poznat, jací ve skutečnosti jsou. Hned jsem si všechny zamilovala a s těžkým srdcem jsem se s nimi loučila na konci knihy.

„Božstva stvořila mnoho pekel,“ dodá, „ale myslím, že všechna blednou ve srovnání s těmi, která si lidé stvořili sami."

Závěr
Město schodů skvěle kombinuje městskou fantasy s detektivkou. Do toho navíc mnohdy vstupuje magie, nadpřirozené bytosti či samotná božstva. Musím říci, že jsem se během čtení obávala, co z příběhu jako celku vyjde, ale nakonec jsem nemusela. Přes trochu kostrbatý začátek jsem si čtení skvěle užila a vůbec neuškodilo si přečíst některé strany vícekrát pro plné pochopení tohoto komplikovaného světa a jeho hierarchie. Doporučuji všem, kteří mají chuť poznat svět plný nadpřirozena, tajemství či božských věcí a bytostí. Tato kniha není tuctové fantasy, které si vypůjčuje určité prvky od jiných v jeho žánru. Je to originální příběh s velkou dávkou touhy po poznání a učení se (z) historie a zákonitostí božského světa. Už se nemohu dočkat, až si knihu pořídím také v papírové podobně a samozřejmě taktéž až si přečtu pokračování, jelikož už teď mi chybí autorův styl vyprávění a jeho zázračný svět.

Název: Město schodů
Autor: Robert Jackson Bennett
Počet stran: 510
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Moje hodnocení: 5/5

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.


2 komentáře:

  1. Super, recenze i na první díl. Asi budu muset zajít do knihovny;D

    OdpovědětVymazat