pondělí 9. ledna 2017

Illuminae (A. Kaufman, J. Kristoff)

Anotace: Ještě ráno si Kady myslela, že rozchod s Ezrou je ta nejhorší věc, co ji ten den potká. Jenže odpoledne někdo přepadl jejich planetu. Je rok 2575 a soupeřící megakorporace, Biotech a AnothTech, bojují o moc a s ní i o vzdálenou planetu, sotva víc než ledem pokrytý kus skály na konci vesmíru. Jen škoda že nikdo nevaroval lidi, kteří na ní žijí. A Kady a Ezra, kteří spolu skoro nemluví, najednou zjistí, že se musejí v husté palbě nějak dostat k evakuačním lodím, a i když to dokážou, nepřátelská flotila je bude pronásledovat. Ale tím jejich obtíže nekončí. Smrtící virus plague se utrhl ze řetězu a děsivě zmutoval. Umělá inteligence flotily, která by je měla chránit, se navíc patrně stane jejich nepřítelem. A nikdo z velení jim nepoví, co se děje. Kady se pokusí nabourat do spleti dat, aby odhalila pravdu, a je čím dál tím jasnější, že jí s tím pomůže jeden jediný člověk: její bývalý kluk, se kterým se už nikdy nechtěla ani vidět.

Úvod: První, co bych měla zmínit je, že jsem se napsání recenze celkem dlouho úspěšně vyhýbala (knihu mám od konání festivalu Humbook, takže celkem dlouho..), ale teď konečně mám chuť se s vámi o svůj názor podělit!

Hned na začátku chci moc moc poděkovat Cooboo za knihu, jelikož jsem opravdu ráda, že jsem se k ní dostala, i když jsem si ji původně pořizovat ani nechtěla (nakonec ji ale doma mám, hamty hamty).

První, co vás na knize jistě zaujme, je její grafické zpracování. Příběh je tvořen velmi různorodými prvky (novinovými či internetovými články, dialogy/chaty, deníkovými záznamy, e-maily, různými obrázky, mapami, plánky či divokým kódováním).

Příběh byl plný děje, což mi opravdu sedlo, ale chyběla mi popisnost. Mám ráda podrobnější popisy prostředí, ale v této knize jich bohužel tolik nebylo, což ovšem dějovost bohatě vynahradila! Kniha má okolo 600 stran, takže se zdá jako opravdová bichle, ale když člověk odečte stránky s jednou větou apod., zas tolik jich nebylo. Abych se přiznala, takových 200 stran jsem trpěla. Nemohla jsem se začíst do tak divně zpracované knihy, ale pak se to nějak samo zlomilo a byla to opravdu neuvěřitelná jízda.

Atmosféra, prostředí, doba
Už samotná atmosféra knihy vás dostane. Jedná se o opravdu akční, napínavé, tajuplné a bezvadně promyšlené dílo. Nacházíme se totiž ve vesmírné lodi ve vzdálené budoucnosti, no kdo by to nemiloval? Navíc byly vesmírné lodě dobře popsané a i plánkem ukázané, takže za mě obrovská spokojenost!

Když se zrodilo to světlo, které ji právě teď polechtalo na sítnici, její předkové se ještě nenarodili. Kolik lidských životů skončilo, než k ní tohle světlo dorazilo?
Kolik lidí milovalo jen proto, aby skončili porážkou? Jak nespočetně mnoho bylo zmařených nadějí?

Akce a zlo
O akci jsem se již zmínila, ale musím podotknout, že Illu nebylo úplně akční hned od začátku, alespoň ne pro mě. Akce se pomalu plížila příběhem, až v druhé polovině nabrala takové obrátky, že jsem nestačila zírat s otevřenou pusou. Fakt, přísahám! Navíc tahle bichlička v sobě skrývá tolik druhů zla, intrik a zákeřných překvapení, že budeme slintat blahem! Zloduši jsou všude! Mutace, samotný systém, nepřátelé a mnohem více.

Nejdřív přežít. Potom všem říct pravdu.

Romantická a emoční linie
No jaká by to byla kniha bez tohoto všeho? No pro mě ochuzená. Máme tu dva milující se hrdiny, romantickou dvojici, o které každý sní (jo, Ezra byl božíí). Oni dva a jejich soukromé vzpomínky knize dávají skvělé romantické a emoční momenty. Ztráta lásky je vždycky těžká, ale co teprve na válečné lodi uprostřed nebezpečného vesmíru.

Záhady, tajemství a konec knihy
No, tak těch tu bylo dost (další moje slabost). Některé věci se během postupu děje celkem objasnily (mile i nemile), ale rozhodně tu bylo dost woow momentů či překvapení. Co se týče zbytku záhad, tak doufám, že budou vysvětleny ve druhém díle, ale na druhou stranu si tím nejsem tak jistá, jelikož Gemina má jiné dva hrdiny.. Toť otázka! Konec knihy byl částečně otevřený/uzavřený, takže úplně láká čtenáře těšit se na pokračování.  

Ve všech, kdo mlčí ke zvůli tyranie, umírá člověk.

Postavy
Za mě byl popis postav bohužel chudý. Nedokázala jsem si příliš oblíbit žádný charakter postavy z knihy. Ano, Ezra byl miláček, ale taky jsem se o něm toho mohla dozvědět daleko víc.. Kady byla většinou fajn, ale jak jsem již řekla, ráda toho vím spousty o hlavních hrdinech a zde mi to chybělo. Jediné, co jsem postřehla, byl vývoj či změna v jejich životech, jak k lepšímu tak i k horšímu.
Nejvyšší čas si jít pro něj. Nebo se o to pokusit a umřít.

Závěr
Illu je typická kniha, kterou buď budete milovat, nebo nesnášet. Do 1/3 příběhu jsem také nevěděla, na které straně čtenářů stojím, ale nakonec se to zlomilo a já byla poblázněná. Totálně jsem si zamilovala mozkové pohnutky Spira a doufám, že ve druhém díle bude znovu. Je to padouch/nepadouch a ti jsou nejlepší. Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi vesmírná sci-fi plná akce a tragédie s romantickou linií mezi vším tím zmatkem.

Název: Illuminae
Autor: A. Kaufman, J. Kristoff
Počet stran: 608
Nakladatelství: Cooboo
Rok vydání: 2016
Moje hodnocení: 5/5

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství Cooboo!




3 komentáře:

  1. No jo, co my bysme bez Spira dělali <3 Ať už je tu Gemina :))

    OdpovědětVymazat
  2. Já nemůžu překousnout to zpracování. Na jedné straně je to něco neobvyklého, ale nedokážu si představit, že bych se do toho začetla, kor když poslední dobou čtu jednu knihu několik týdnů, ne-li měsíců. ALE na druhou stranu se asi brzy nechám recnzemi zlákat. :D

    OdpovědětVymazat