sobota 21. ledna 2017

Čáry života (V. Roth)

Anotace: Ve světě, kde vládne násilí a právo silnějšího, v galaxii, v které mnozí trpí, má každý člověk zvláštní dar. Většina dokáže ze svého daru vytěžit to nejlepší, ale Akos a Cyra jsou kvůli němu zneužíváni. Cyra je sestrou tyrana, jenž vládne celému válečnickému národu, a má dar bolesti, kterou její bratr zneužívá k tyranizování svých nepřátel. Cyra však chce být něčím víc než nástrojem v bratrových rukách.
Akos pochází z mírumilovného národa a je nadevše oddaný rodině. Když ho společně s bratrem zatknou vojáci vyslaní Cyrinou rodinou, snaží se jen o jediné – zachránit bratra na úkor vlastního bezpečí. Akos a Cyra stojí před rozhodnutím – pomoci si navzájem a možná přežít, nebo přinést jeden druhému neodvratnou zkázu?

Úvod
Moc jsem se na tuto knihu těšila, a kdyby nebyl český překlad tak brzy (myšleno hned), koupila bych si originál. Teprve před pár hodinami jsem knihu dočetla, ale vím, že musím se svým názorem vyrazit do světa okamžitě, jinak se zblázním a nepřestanu o tom přemýšlet. Vyprávět tu dlouze, proč jsem si knihu chtěla přečíst, nemá cenu. Četla jsem celou sérii Divergence a chtěla jsem zkusit něco dalšího od Ver. První, co jsem si hned zamilovala, bylo střídání vypravěčů. Máme zde kapitoly jak Akose, tak Cyri. Autorka si bez problému dokázala pohrát jak s popisem, tak s dějovou linkou. Nebylo to chudé v žádných částech vyprávění, což jen svědčilo naprosté čtivosti příběhu. Už Divergence se četla sama a tohle bylo na stejné vlně.

Atmosféra a prostředí
Příběh nás zavede buď na planety rozeseté ve vesmíru, nebo do vesmírné lodi plující v samotném vesmíru. Pojetí galaxie, planet a proudnice, která vše obklopuje a dodává lidem nadpřirozené schopnosti, se mi moc líbilo. Samotné prostředí dokázalo navodit neobyčejnou, tajuplnou, originální atmosféru při čtení. Pro mě toto bylo něco nového a neotřelého (když nepočítám Illuminae, kde tolik popisnost nefigurovala). Autorka si dokázala skvěle pohrát s popisy planet, jejich obyvatel a tradic. Jo, přiznám se, že její nový svět jsem totálně žrala až do konce knihy. Prostě všechno.

„Proto to nejsou čáry smrti, ale života. Jsou připomínkou ztráty, ne vítězství.“
Zlo
Nesnášenlivost mezí jednotlivými národy se táhne už několik generací, takže není divu, že to jednoho dne přeteklo a to skutečné zlo ukázalo tvoji temnou tvář. Vedou se boje o moc, suverenitu národů, ale také o vlastní touhy a chtíče. Hlavního tyrana Ryzka (bratra Cyri) společně s jeho nohsledy umisťuji vysoko v žebříčku „koho bych postřílela, nejlépe hned“. Kruté a zvrácené myšlenky se příběhem plazí jako had a ničí vše dobré. Díky této krutosti a nevypočitatelnosti jsou Čáry plné překvapení, napětí a akce.

Bolest se stala neodmyslitelnou součástí mého života.
Romantika
Tady se můžeme zasmát a říci: „Vítejte zpět Tris a Čtyřko.“ Veronica vytvořila opět dvojici silných hrdinů, plných pochybností a odvahy. Je to od začátku jasné, že se zde romantická linie objeví a bude se příběhu sem tam dotýkat. Těch několik sladký momentů bylo na oživení příběhu jako dělaných, ale naštěstí se autorka nenechala usnést a dějová linka se soustředila na to, na co měla.

„Jsem nůž,“ řekla jsem. „Rozpálený pohrabáč. Rezavý hřebík.“

Záhady, tajemství a proroctví
Každý člověk v tomto příběhu měla nějaký dar. Každý měl nějakou budoucnost a těch pár výjimečných mělo i osud, který nejde zvrátit. Vlastně se při čtení celou dobu bojíte, zda se některý ten osud nenaplní a vám to nezničí iluze o dalších krocích v ději. Máte se rozhodně na co těšit. Já díky všem těm záhadám a tajemstvím mám asi miliony teorií, co by se mohlo stát ve druhém díle, ale bohužel si musím počkat. Dost věcí, jak příběh gradoval, se vysvětlilo a mnoho překvapení, jak je typické pro některé autory, se vybarvilo na samotném konci. Dokonce poslední kapitoly nabídly náhled do věcí, které se jistě budou řešit v pokračování, jelikož konec není uzavřený.

Každý měl budoucnost, ale ne každý měl osud – aspoň tak jim to říkala jejich matka.

Postavy
Zprvu jsem si nemohla zvyknout na jména postav. Naprosto šílené, že jsem některá jména ani nezkoušela číst. Zlomit jazyk si zrovna nemusím. To samé se dá říci o hlavních hrdinech. Až postupem čtení jsem si je začínala teprve zamilovávat. Bylo to hlavně díky tomu, že autorka se opravdu věnovala tomu, aby je čtenář poznal a udělal si na ně svůj názor. Cyra byla obětí svého daru a osudu. Ne jednu stranu to byla dívka toužící po životě, na druhou smrtící nástroj svého bratra, který ho poslouchal na slovo. Akos byl taktéž obětí svého osudu, vyrůstal v milované rodině a v bezpečí. Po únosu se v něm teprve objevily všechny jeho odvážné, cílevědomé a ochranitelské vlastnosti. Oba prošli vývojem osobnosti a společně dospěli.

„Čest nemá s přežitím nic společného.“
Závěr
Od začátku jsem k Čárám života přistupovala jako k něčemu novému a originálnímu. Nechtěla jsem to srovnávat s ostatními knihami (počínaje Divergencí, konče Jsem roztříštěná, ale někdy to tak trochu nešlo). Neříkám, že na procenta bych tomu dala rovnou stovku, ale takových 92 % by to určitě mělo. Některé momenty knihy byly mega dobré, pár jich bylo lehce nadprůměrných, ale to má každá kniha. Nic není dokonalé, ale o tom to není. Já si zamilovala čtivost a napětí v příběhu, prostředí, romantiku, postavy, nebezpečí a mnohem víc.. Užila jsem si čtení přesně tak, jak jsem očekávala a nemohu tomu dát jinak než plný počet hvězd! Už se nemohu dočkat pokračování, protože mám asi tak miliony teorií (jak už jsem zmínila), a jsem zvědavá, zda jsou pravdivé. Doporučuji všem příznivcům fantasy, sci-fi, vesmírných poutí a především těm, kteří měli rádi Divergentní sérii.

Název: Čáry života
Autor: Veronica Roth
Počet stran: 424
Nakladatelství: Cooboo
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 5/5

13 komentářů:

  1. Parádní recenze! Modlím se, aby se mi kniha líbila tak jako tobě <3

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrá recenze. Knihu budu mít v pondělí taky doma, tak jsem zvědavá, co na ni řeknu. Bála jsem se, že po Divergenci budu každým dalším dílem autorky zklamaná, ale po přečtení tvojí recenze myslím, že nebudu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze :) Kniha mě láká už od začátku, ale teď ještě víc :) Všichni si ji chválí, tak snad autorka nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Docela jsi mě navnadila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za skvělou recenzi :) Jak čtu rozporuplné názory, zjistila jsem, že mě kniha zajímá o to víc. Což se ¨mi normálně nestává. Takže jsem čím dál zvědavější, co uvnitř vlastně najdu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, doufám, že se bude líbit! :)

      Vymazat
    2. Včera jsem si ji koupila a začátek je zajímavý. Takový příjemný, pomalý rozjezd, seznámení se světem. Jen kdybych neměla už rozečtené knihy :D

      Vymazat
    3. to znám :D mám pravidelně 10-15 knih rozečtených najednou :D

      Vymazat
  6. Už se moc těším, až si knihu přečtu. :)

    OdpovědětVymazat