neděle 4. září 2016

Jiskra v popelu (Sabaa Tahir)

Anotace: Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechte.

Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy, která se odehrává v brutálním světě připomínajícím Římskou říši.

Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou. 

Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši. 

Když se Laiiny a Eliasovy cesty na Šerosrázu zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propletené víc, než by si kdy dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.


Jiskru jsem dlouho okukovala a ne a ne se k ní konečně dostat. Teď celkem lituji, že mi to trvalo tak dlouho. Protože, a to prozradím hned na začátku, tato kniha je naprostá pecka! Doporučila mi ji (nebo mě k jejímu přečtení dokopala) Markét. Nejdříve jsem knihu četla jako e-book, vzala jsem si ji totiž na víkend k moři, ale jak jsem četla a děj nabíral na obrátkách, musela jsem si ji koupit do knihovny. Není úžasná nejen obálkou, ale především obsahem, který mě natolik okouzlil, že už mám pár dní objednaný druhý díl v angličtině a opět se hecnu v rámci mé anglické četby a přečtu ho, hned jak přijde.

Něco na úvod:
Kniha je rozdělena na tři části a ve vyprávění se nám zde střídají dva hlavní hrdinové: učenecká dívka Laia a voják Elias. Oba hrdinové jsou skvělými průvodci v knize a navíc velmi sympatickými (ach ten Elias!). Toto dílo je neuvěřitelně dějové. Má spád, na každé straně se odehraje něco důležitého, co čtenáři vyrazí dech. Opravdu zvrat za zvratem! Kniha hned člověka vtáhne do děje a nechce pustit. Během čtení, které opravdu utíká velmi rychle, jelikož autorka dokázala vytvořit velmi čtivý příběh, spolu s postavami dýcháte, bojujete, zabíjíte atd. Ani popisnost zde nechybí. Autorka popsala výborně dobu, v jaké se nacházíme, prostředí či postavy.

Atmosféra:
Pokud odložíte knihu a to já musela, jelikož chodím na brigádu, bude vám to drásat nervy. Budete šíleně zvědaví, co se dále stane, jelikož toto dílo je nevyzpytatelnost sama. V jednu chvíli se u příběhu budete usmívat, v další vám bude úsměv sražen z obličeje a to je opravdu to nejmenší. Budete společně s postavami prožívat jejich strach, bolest, utrpení, ztráty.. Toto vše a mnohem víc bude zahaleno ve zlověstné atmosféře, která vám bude z těla vysávat život a duši. Budete napjatí, rozladění a každého, kdo vás během čtení bude rušit, zatoužíte zabít.

„Máš duši. Je poškozená, ale je tam.“

Prostředí:
Autorka vymyslela velmi zajímavé prostředí podobné Římské říši. Nacházíme se v Impériu, které vládne ocelovou pěstí a ničí vše dobré. Ovládá lid pomocí strachu, násilí a extrémní brutality. Brutalita, která mě až dohnala k slzám, se dobře projevila během jedné ze zkoušek na Šerosrázské vojenské akademii, kterou musel Elias podstoupit. To bylo opravdu smutné! K vytvoření dobrého obrazu o tom, kde se právě nalézáme, nám pomohli dvě mapy nacházející se v knize.

Lepší led než teplo. Lepší síla než slabost.
Zlo:
Zlo v Jiskře číhalo téměř na každém rohu. Zákeřní byli samotní lidé, ale také nadpřirozené bytosti, které zde sehrály svou roli. Když se smíchala brutalita zkoušek, zlé bytosti a zoufalí vojáci, ať už zkažení do morku kostí či naopak, vyšel nám z toho velmi čtivý nervy drásající koktejl způsobující vypadnutí očí z důlků.

Akce a romantika:
Co k tomu ještě říci.. no akce zde bylo dost a dost. Neustále se něco dělo a já nestačila dýchat. Opravdu jsem zde nenašla žádná hluchá místa, nudné či nesmyslné pasáže. Co se týče romantiky, tak ta se tu objevila také, ale ne ve velké míře. Autorka nám naservírovala rovnou dva milostné trojúhelníky, za což bych ji nejraději zaškrtila, ale snad to mělo svůj důvod. V příběhu proběhlo obvyklé jiskření a poštuchování mezi hrdiny, pusa také padla, jinak neočekávejte nějaké to přehnané randění, maximálně ještě snění o opačném pohlaví, ale to opravdu jen na okraj.

O brutálních zkouškách, které museli aspiranti postoupit, jsem se lehce zmínila, ale co jsem nedodala, a co miluju na knihách, jsou temná tajemství a proroctví. Ach! Některé záhady nám snad autorka vysvětlí v následujících dílech, ale to proroctví bylo super. Dokázalo mě celkem zaměstnat mozek a bylo super ho řešit společně s Eliasem a jeho nejlepší přítelkyní Helenou.

„Ty jsi jiskra v popelu… Budeš zapalovat a hořet, pustošit a ničit. Nemůžeš to změnit. Nemůžeš to zastavit.“
Konec:
Konce jsem se obávala. Měla jsem hrůzu, co si Sabaa zase usmyslí mi udělat s postavami a tím pádem zničit moje naděje. Do posledního dechu jsem četla a musím říct, že to bylo jedno velké překvapení. Jedna kapitola mi naznačila, co se stane a hned ta další to úplně vyvrátila. To bylo super a vůbec jsem to nečekala! Celkově to byl dokonale promyšlený příběh plný zvratů a to je přesně něco pro mě.

Hrot meče je mým knězem. Tanec smrti je mou modlitbou. Smrtící rána je mým vysvobozením.
Postavy:
Nalezneme v knize kladné, sympatické, děsně roztomilé postavy jako je Elias a Laia a naopak také bezcitné, kruté zrůdy jako byla např. velitelka Šerosrázské akademie či aspirant a voják Markus (toho úplně nesnáším). Oba hlavní hrdinové a vypravěči prošli vývojem k lepšímu. Elias byl sám o sobě zlatý, ale vojenský výcvik je vojenský výcvik. Nakonec se dokázal sám se svými skutky vyrovnat, tedy alespoň trochu. Laia se z ustrašené dívky stala ženou bojující za ty, které miluje. Oba jsem si opravdu zamilovala (Eliase víc, to je snad jasné).

Jsem sama smrt, která předsedá jatkám.
Závěr:
Jiskra v popelu se pro mě stala velmi důležitou knihou, kterou si jistě ještě mnohokrát přečtu. Je plná akce a napětí, brutality a tyranie, strachu a emocí. Doporučila bych ji skutečně všem příznivcům fantasy a mnoho dalším. U této knihy se rozhodně nudit nebudete. Během čtení budete neustále, tak jako já, s hlavními hrdiny jako jejich věrný stín ochránce a budete se modlit, aby se jim nic zlého nestalo. Budete v jejich sílu a odhodlanost změnit svět k lepšímu naprosto věřit. Zda přežili a jak se jim vše povedlo či nepovedlo, se dozvíte jen, když knize dáte šanci.

Název: Jiskra v popelu
Autor: Sabaa Tahirová
Nakladatelství: Host
Počet stran: 456
Rok vydání: 2016
Mé hodnocení: 5/5* (klidně bych dala i víc, ale bohužel..)
Zdroj anotace


4 komentáře: