úterý 6. září 2016

Harry Potter and the Cursed Child (J.K. Rowling)


The Eighth Story. Nineteen Years Later.
The Official Script Book of the Original West End Production

It was always difficult being Harry Potter and it isn't much easier now that he is an overworked employee of the Ministry of Magic, a husband, and father of three school-age children. While Harry grapples with a past that refuses to stay where it belongs, his youngest son Albus must struggle with the weight of a family legacy he never wanted. As past and present fuse ominously, both father and son learn the uncomfortable truth: sometimes, darkness comes from unexpected places.

Our beloved book characters are back! Based on an original new story by J.K. Rowling, Jack Thorne and John Tiffany, a new play by Jack Thorne, Harry Potter and the Cursed Child is the eighth story in the Harry Potter series and the first official Harry Potter story to be presented on stage. The play consisting of two parts picks up the story 19 years after Harry Potter and the Deathly Hallows, and focuses on Harry’s relationship with his son, Albus Severus. The publisher announced that both parts of Harry Potter and the Cursed Child would be published as a script book, to be released just after midnight July 31, 2016 — roughly the anniversary of when Hagrid would have visited Harry for the first time with a messy birthday cake and a letter in tow, to change his life forever :-). The book released on July 31-st will be a “special rehearsal edition,” featuring a version of the script used during the show’s preview period, when changes can still be made to the story. A “definitive collector’s edition” will be published later.

Potterovský boom ohledně osmého dílu trval celý srpen. I já se nechala zlákat, ač jsem zprvu nechtěla, jelikož jsem se bála angličtiny. Nakonec to bylo v pohodě. Jak jste se jistě mohli dočíst i z jiných článků, jedná se o divadelní hru a kniha je ve formě scénáře. Takže dialogy a dialogy.. Kniha je rozdělena na dvě části s akty a scénami. Možná proto se mi to četlo tak dobře, jelikož zde bylo minimum popisů prostředí, což bylo logické (jen jak se např. měnila scéna během hry). Rozhovory jsou totiž na překlad celkem jednoduché, když to máte zažité z života.

Atmosféra v knize:
Celá kniha se nese v duchu kouzelných šíleností. Bláznivý děj s neuvěřitelnými (WTF) momenty. Někteří fanoušci toto dílo často přirovnávají k fanfikcím, ale já tento názor nesdílím. Mně se to opravdu líbilo! Byla to sice šílená jízda místy až moc utržená ze řetězu a sem tam přitažená za vlasy, ale stejně to bylo fajn.

Prostředí:
Nacházíme se opět ve světě čar a kouzel. V Bradavicích a jeho okolí, na Ministerstvu kouzel, doma u Potterových.. Prostředí je stále stejně kouzelné, tak jak ho již známe. A toto snad mohu prozradit: budeme se pohybovat časem a prostorem pomocí obraceče času (a víc ani muk!).

Humor:
O vtipnou stranu knihy se postaral hlavně syn Malfoye a to Scorpius. Věřte mi, toho kluka si okamžitě zamilujete. Vtípky a roztomilé poznámky s humorným nádechem z něj přímo prýští.

Zlo:
V každé knize s HP je zlo. I tady nemohlo chybět. Zlé nadpřirozené bytosti, čáry a kouzla, ale také lidé. Při čtení se vám bude tato temná stránka pomalu odhalovat a vy budete kroutit hlavou a říkat si, jaký je to zmetek a jaká je to čarodějnice (doslova).

Akce:
O akci tu není nouze. O tu se dobře starají nejen naši staří přátelé, ale hlavně jejich neposlušné děti. Bude se tu totiž řešit, kdo že je ono prokleté dítě obestřené temnotou s cílem zničit svět? (název knihy je jasný)

Problémy a emoce:
Problémy se v knize vyskytují nejen po té kouzelnické stránce boje dobra se zlem, ale také po té lidské. Zjistíme, jací jsou vlastně naši tři původní hrdinové rodiče a také jaký je otec Draco. Počteme si o problémech rodičovství a nepochopení vlastních dětí. Emoce v některých částech knihy byly přímo hmatatelné. Hlavně u jedné dosti emotivní zpovědi jednoho z rodičů. To mě opravdu vzalo dech a i pár slz ukáplo.

Konec:
Konec se mi moc líbil. Byl celkem předvídatelný, ale i tak. Boj dobra se zlem se zde dobře vybarvil a již z předchozích dílů vás může napadnout, zda to skončilo dobře či ne.

Postavy:
Setkáváme se zde např. s Harrym a Ginny, Ronem a Hermionou a jejich dětmi. H a G mají 3 děti a není zrovna lehké se o ně starat a porozumět jim. R s H mají jen dceru a Draco toho již zmíněného úžasného syna. Také se zde znovu setkáme s některými profesory ze školy čar a kouzel či s tajuplnými bytostmi. Albus, syn H a G, byl celkem sympatický, ač na můj vkus někdy přehnaně ukňouraný. Zato Scorpius byl boží. Moje nová oblíbená postava. Vtipný, hodný, miloučký až jsem si říkala, jak to muže být syn Draca (kterému já tedy vždy fandila).

Závěr:
Je to scénář, takže nečekejte příliš. Já osobně byla nadšená z celkem jednoduché angličtiny a ze všech těch šíleností, které se v knize objevily. Skvěle jsem se bavila téměř vším. Malinko mi vadily ty problémy, které jsme zmínila, ale bez nich by to asi nebylo ono. Celá zápletka a její postupné řešení byla geniální. Z té jsem doteď nadšená. Bylo to napínavé, tajemné a svým způsobem zvrácené, ale skvěle se to četlo. O tajemství a záhady zde nouze nebyla. Jak jsem zmínila, tak ani konec mě nezklamal a já se už moc těším na nás překlad, který mám předobjednaný, a do kterého se znovu začtu a snad nezjistím, že jsem něco špatně pochopila!

Název: Harry Potter and the Cursed Child (Parts I & II)  
Autor: J.K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany  
Vydavatelství: Little, Brown, 2016
Moje hodnocení: 5/5
Zdroj anotace

2 komentáře: