neděle 3. července 2016

Hra s láskou (R. L. Mathewson)

Když přeskočí jiskra, jde rozum stranou.

Anotace: Všichni, ať už bydlí v centru nebo na předměstí, mají jedno společné: souseda, kterého by nejraději majzli palicí po hlavě, zamkli do kufru auta a vysadili někde uprostřed lesů, zatímco by si radostí mnuli ruce, že tentokrát už cestu zpátky nenajde. Však víte, o kom je řeč. O člověku, který jim krade noviny, nechává pobíhat psa po jejich čerstvě posekaném trávníku, celou noc je ruší hlasitou hudbou a parkuje na jejich místě… Zkrátka jim dennodenně šíleně otravuje život. Takového souseda jim byl čert dlužný! Ale co když se najednou všechno semele tak, že se do něj bezhlavě zamilují? Přesně to se totiž stalo Haley, a to se pekelně bránila. Pevně si vytyčila pravidla hry, aby náhodou nezapomněla, čeho je ten mizera odvedle schopný. Jason by od své nesmělé sousedky ani ve snu nečekal, že se na něj vrhne kvůli několika zničeným kytkám! Když se po pár peripetiích rozhodne vzít Haley pod svá ochranná křídla, neujde mu, že by se do jeho života moc hezky hodila. Stačí ji jen přesvědčit, že si s ní nehraje...

Již z anotace si každý dokáže odvodit, o čem příběh je a kam se jeho směr bude ubíhat. Chtěla bych napsat, že příběh není tuctový a předvídatelný, ale on je… Avšak je to špatně? Já říkám, že ne! Moc jsem si ho užila.

Hlavními postavami je tichá, zakřiknutá Haley a typický lamač dívčích srdcí Jason. Každý z nich má pro své chování důvody, které budou v knize celkem pečlivě vysvětleny. Hlavním problémem obou je vázat se, otevřít se tomu druhému a důvěřovat mu. Haley Jasovi nevěří, a ještě aby jo, když o něm ví mnoho věcí, které zjistila při šmírování z okna, ale je to opravdu pravda? Nebylo by lepší člověka poznat z očí do očí? A co Jason a jeho chování k sousedce, kterou patřičně rozčiluje a pravidelně ji ničí majetek. No já bych rozhodně zticha nebyla a Haley také nezůstane a tím začíná jejich příběh.

Příběh, který má 200 stran, se velice dobře čte. Má milé popisné pasáže, které nejsou nudné a zdlouhavé. Děj plynule napojuje, vy se ani nerozkoukáte a jste na konci knihy a chcete víc! Nechybí zde ani humor a narážky či popichování mezi hrdiny, jak je v knihách tohoto žánru typické. Co se mi velmi líbilo (a to píši v každé recenzi, pokud to kniha má) bylo střídání vypravěčů. Čtenář poznal pohled na situaci od obou hlavních postav.

„Není to další z tvých pomstychtivých přítelkyň, že ne?“ Jason zakoulel očima a znechuceně vstal. „Myslím, že říkat jim mé přítelkyně, je dost přehnaný. Byl bych radši, kdybys jim říkal ženy, které souhlasily, že si nezávazně užijeme, a pak se nakrkly, když jsem jich měl dost a vyměnil je za lepší kost.“

Příběh je po dějové stránce spíše jednodušší. Taková ta milá oddechovka po těžkém dnu (či v mém případě státnicích). Kniha se od začátku pomalu rozjíždí a ve správném momentě vrcholí v celkem průhledném bodě či momentě, který si každý čtenář dokázal odvodit již na začátku, ale to celkovou atmosféru knihy nezničilo. Konec příběhu byl předvídatelný, jak jsem již zmínila, ale mile mě překvapila poslední kapitola ve formě „po deseti letech“, kdy hlavní hrdinové již žijí vlastní dospělé životy.

„Jmenuju se Jason Bradford. Jsem ten soused z pekel.“

Hlavní linií příběhu (kromě škádlení se mezi sebou) byla stále narůstající romantika. Romantické momenty byly opravdu sladké a do detailu popsané a to samé se dá říci o těch erotických. Bylo vidět, že autorce fantazie nechybí, ale ovšem i zde se dá říci, že se člověk ničeho nového nedočetl. Tohle je kniha s typickým vývojem (já takovéto knihy nazývám Young adult se sexem), kdy máme dva hrdiny, rodící se lásku, problémy z minulosti a sex (jako řešení všeho).

Hra s láskou, a teď se budu opakovat, je milá oddechovka, která se skvěle chodí k vodě v těchto teplých dnech. Neurazí, ale také, pokud jste již něco podobného četli, nepřekvapí. Mně se osobně velmi líbila, i když jsem v ní neobjevila nic „nového“.

Název: Hra s láskou
Autor: R. L. Mathewsonová 
Nakladatel: Mladá fronta 
Počet stran: 200
Rok vydání: 2015
Mé hodnocení: 4* z 5*

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.
Zakoupit si tento titul můžete zde: http://www.palmknihy.cz/hra-s-laskou.html


5 komentářů:

  1. Knihu jsem taky četla a neuvěřitelně moc jsem se bavila, i když jsem se bála, že to bude připomínat Nabíječe, když už jde o ty sousedy, ale Jason byl teda číslo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak!! :D A pokud jsi nečetla Návrh, tak ten doporučuji, mohl by se ti líbit :)

      Vymazat
    2. Ach jo, můj seznam knih, které si chci přečíst se neustále jen prodlužuje... :D Ale děkuji

      Vymazat
  2. Knížka vypadá zajímavě, jak píšeš, ideální k vodě.:)

    OdpovědětVymazat
  3. Presne ako píšeš, je to taká predvídateľná knižka, ale neuveriteľný oddychovka. Na Jasonovi som sa poriadne nasmiala, hlavne na jeho posadnutosti jedlom :D
    Pekná recenzia :3

    OdpovědětVymazat