středa 16. září 2015

První (Kiera Cassová)


Nastal čas korunovat vítězku!
Když byla America vybrána do Selekce, ani ve snu by ji nenapadlo, že by se ocitla na dosah srdci prince Maxona, natož královské koruny. S blížícím se koncem soutěže narůstají hrozby za branami paláce a America si uvědomuje, jak je lehké všechno ztratit a jak těžce bude muset za svou budoucnost bojovat.

První byla určitě velmi očekávanou knihou letošního podzimu. Já sama jsem se těšila, až si ji pořídím a ukončím další sérii. Vím, že to není ještě úplný konec, ale pro mě ano. Skončí jejich dobrodružství, ten zvláštní milostný trojúhelník a ulítlá soutěž o hledání pravé lásky. Přečteno jsem měla více méně za den a teď si říkám, jestli jsem neměla zpomalit. Cítím, že mi budou chybět, jelikož tato série měla něco do sebe.

„ …nejde tak o to, aby si z nás Maxon vybral tu nejlepší, jako spíš o to, aby si nevybral ty ostatní..“


Oproti předešlým dílům mi přišlo, že zde byla v rovnováze dějovost i popisnost. Zhruba 2/3 knihy byly spíše příjemné s občasnou oblačností, ale bohužel se zde žádné důležité zvraty ani nestaly. V této části vidíme, že vztahy Americi, které má s oběma muži, jsou stále na pochybách. Nedokáže se rozhodnout a do toho ji život znepříjemňuje krutý král, vraždící rebelové a sem tam i její soupeřky. Samozřejmě ani s princem to není procházka růžovou zahradou. Jednou jsou dole, jednou nahoře. S Aspenem to je podobné. Muži jsou si téměř svých citů k ní jistí, ale ona bohužel stále neví. Při čtení jsem si říkala, jestli to vůbec nějak dopadne, vždyť ona váhá snad nad každou prkotinou. Soutěž stále pokračuje, což se rebelům nelíbí a je zde řešena situace, která obě skupiny těchto povstalců uvrhne na pravé světlo. To byl asi jediný zvrat v této části, když nepočítám, že hlavní hrdinka je stále stejně divoká a pokaždé udělá nějaký průšvih.

„Je to jen tlupa polonahých chlapů,“ namítla jsem. „Právě proto si je aspoň na minutku užij, protože jinak musíš koukat pořád jen na nás tři,“ pronesla pichlavě. „Jak myslíš. Nicméně Maxon vypadá bez košile stejně dobře jako kdokoli z těchhle strážců.“
Zbylá třetina byla úžasná. Nabídla nám několik tragédií, rychlé sešupové zvraty a neutuchající lásku. V tu chvíli jsem děkovala Bohu, že jsem se konečně dočkala akce! Tragédie, které všechny hrdiny knihy postupem potkají, je změní a rozhoupou je k jednání. Americe konečně dojde mnoho věcí a ona BUDE VĚDĚT, co si v životě přeje a s kým to štěstí chce sdílet. Dokonce dokáže sebrat svoji vnitřní sílu a s ní motivovat celou zemi. Ostatní účastnice Selekce se doopravdy rozmluví a ukážou svoji pravou tvář čtenářům, za což jsem vděčná, jelikož by to byla škoda je nepoznat i z jiné strany. Vše, co se bude zdát jako pohádka, velmi rychle skončí nečekaným zvratem, který připraví milencům pravou zkoušku jejich lásky. Ale nebojte, vše dopadne dobře a téměř všichni se dočkají svého kousku štěstí. Konec byl prostě ohromující.

„Máš oči jako čokoládky,“ zamumlala jsem. Usmál se na mě. „A ty zase jako nebe po ránu.“
Tato zbylá část byla naprosto pohlcující. Jen je škoda, že mě kniha nedokázala bavit celá, ale nevadí. V každém díle se najdou momenty, které některým sedí a jiným ne.
Také v této napínavé části naleznete milostné dopisy adresované Americe. Páni, ty byly!!! Zato jsem děkovala autorce celou svou bytostí, jelikož já nejsem vyloženě romantický typ a ona se dokázala tou hloubkou dotknout mého srdce. To byla ta nejhezčí část knihy. Ještě dnes ráno jsem knihu vytáhla a znovu si je přečetla a můj obličej opět nasadit culící se škleb.
A tak jsme spolu za hudby deště tančili. Když jeho sevření o něco zesílilo, připadalo mi, jako by všechno zlé přestalo existovat a zůstali jsme jen my dva. Přátelé, kteří si uvědomili, že nechtějí být jeden bez druhého. V mnohém jsme si byli pravými opaky, ovšem zároveň jsme si byli velmi podobní. Nazvat náš vztah osudovým jsem si netroufala, ale rozhodně byl o moc silnější než cokoli, co jsem zažila předtím.


Atmosféra, jaká se v knize objevovala, se rychle střídala přes romantický růžový opar až k nepříjemné pravdě, co dělat s rebely. Prostředí se nezměnilo a čtenáři si nadále užívají zdi paláce, když se nepočítá pár chvil, kdy je nutné vycestovat. Jak jsem se již zmínila, akčnější část se objevila až téměř v závěru knihy. Na můj v kus to bylo příliš rychlé a málo rozvité, čekala jsem pořádný boj, ke kterému se schyluje už od samotného začátku série. Ovšem co autorka ošidila na boji, to dala do kapitol plných lásky a hádek. O romantiku tu opravdu nouze nebylo, i když bych řekla, že hádek mezi Americou a Maxonem zde bylo ještě více.

Všechny postavy prošly neuvěřitelným rozvojem. Některé mnoho více a hlavně u nich byste to vůbec nečekali. Musím říci, že jak Maxon, tak America by tak si několikrát zasloužili proplesknout za svoje chování, ale vzhledem ke všem problémům, které řešili, by jim to akorát přitížilo.

Takhle jsme tam spolu seděly, na pozadí toho všeho, a držely se jedna druhé. Perfekcionistka, Zlatíčko, Diva… a já.
Knihu a celou sérii bych rozhodně doporučila všem čtenářkám, které touží po neobvyklém hledání štěstí a lásky. Po četbě, která je čtivá a umí zaujmout, i když se samozřejmě pár bezduchých míst najde. Hlavní hrdiny (hlavně ty mužské) si okamžitě zamiluje a bude jim držet palce, kdo že získá srdce vypravěčky.

 4 hvězdy

4 komentáře:

  1. Ježííš! a mě dojde až v pátek! na tu knížku jsi mě tak navnadila, že se celá klepu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vím, jak ti je :D ale vydrž to a připrav se na páteční maraton :)

      Vymazat
  2. Už se nemůžu dočkat až si ji přečtu :)

    staymind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Já se nemůžu dočkat, četla jsem i Selekci a Elitu, chci si pořídit První a Dceru, už se nemůžu dočkat!:) Jsem nedočkavec nedočkavý, tak se nezlobte že trošku otravuju.:)

    OdpovědětVymazat