čtvrtek 9. dubna 2015

Zom-B (Darren Shan)


Hrozivé útoky zombie jsou tady, nejdůležitější je přežít!

Když se na YouTube objeví první záběry útoků zombií, nikdo jejich pravosti nevěří. I když hrozí, že oživlí mrtví zpustoší celý svět. Avšak pro B je mnohem důležitější, aby přežila na střední škole a vyhnula se svému alkoholickému a tyranskému otci.

Když zombie dorazí k nim do školy, B bude muset rychle najít ještě někoho dalšího, kdo přežil, aby se zachránila. Musí vyměnit školní chodby za ulice vymřelého Londýna a hlavně přežít!

První díl další skvělé série od Darrena Shana!
Na první díl série od mého oblíbeného autora jsem se klepala jak osika. Byla jsem zvědavá na novou kupu postav a zápletek.. a ještě ke všemu o nemrtvých? No pecka!

Kniha je celkem kratšího ražení a od toho se odráží krátké očíslované kapitoly. Vypravěčkou je dívka jménem B Smithová, která je celkem prudké povahy. Autor si opět dokázal pohrát se čtenářovou fantazií. Dokonale vykreslil všechny ohavnosti okolo zombií, kusů lidského těla, na druhou stranu také dokázal do příběhu přimíchat problém rasismu a jeho důsledky na okolí.
Později jsem se potmě vracela sama domů. A bála jsem se zombií? Ale houby. Já jsem přece B Smithová a tohle je můj rajón. To já jsem ta, koho by se ty zombie měly bát.
Slovní zásoba hrdinů byla velice pestrá, s mnoha hláškami, drsnými a sprostými poznámkami. Jinak samozřejmě nechyběl temný zvrácený Shanovský humor jako v jeho jiných sériích. Všechno to, jak hrdinové spolu mluvili a chovali se k sobě, jak vykračovali po cestách osudu a mnohdy z těch cest úplně sešli, navozovalo perfektní atmosféru pro invazi zombíků.
…Jestli na nás vážně zaútočí zombie, ten se ničeho bát nemusí. S tak malým mozkem si ho žádná ani nevšimne!
Jak jsem se již zmiňovala, B je hlavní hrdinkou celého příběhu, který se odehrává v Londýně. Celý její život je jak na horské dráze. Situaci doma má obtížnou, jelikož musí chránit sebe i svou matku před tyranským rasistickým otcem, který se k nim odporně chová. Tohle byl nový prvek ve Shanových knihách. Úvahy o rasismu dobře podtrhávaly směr, kam se příběh ubíral. Sama hlavní hrdinka se s tímto problémem neustále zabývala a hledala v sobě, jestli otcům názor sdílí či ne.
S herectvím je problém v tom, že člověk občas nepozná, kde končí herec a začíná jeho vlastní já. Ty roky předstírání nenávisti se na mně podepsaly. Vinyl je černý jako uhel, ale je to můj jediný barevný kamarád.
Knihu bych rozdělila na dvě části. V té první se čtenáři seznámí s životy hrdinů, s jejich běžnými denními činnostmi a různými fámami o blížící se zombii apokalypse. Tato část byla občas zdlouhavá.. to víte, těšila jsem se na pořádnou dávku mozků!
Ovšem druhá část.. no ta se vybarvila! Zombie, krev, mozky, střeva.. všude kam se podíváš. Musím říci, že autor hrdiny vůbec nešetřil a mnohdy je nemrtvým servíroval jako na tácu s jednohubkami.
Už jsem krev viděla při rvačkách, ve filmech i počítačových hrách. Ale takhle nikdy. Nic z toho, co jsem do té doby spatřila, mě nemohlo připravit na tohle.
Do určité části knihy to vypadalo, že hlavním zlem jsou zde zombii. NE! Autor, tak jako v ostatních knihách, vytvořil skupinu tajemných intrikánů s mnohem vyššími cíli, než jsou cíle zombíků, kterým šlo jen o vydlabání mozků. Tato skupina zloduchů bude v celé sérii určitě dominovat. Nesmím také zapomenout na záhadného Sovího muže. Ten se jistě stane tím, který bude tahat za nitky osudů (možná se tak už stalo?), jako to bývalo v Sáze o Darrenu Shanovi, kde tímto mužem byl O. Sudd.
„…Svět je plný zlých a nenávistných hajzlů. Nesmíme na ně zapomínat. Současně ale nezapomínejte na to, že to vy můžete být ten nejzlejší a nejvíc nenávistný člověk ze všech, takže se nezbavujte odpovědnosti za své činy.“
Co se týče konce knihy, tak ten byl epický. Poslední kapitolu jsem si musela přečíst hned několikrát, abych vůbec uvěřila tomu prudkému zvratu. I tohle je typickým znakem autorovi tvorby. Nechá vás čekat, slintat po pokračování a vy, kdybyste mohli, mu dáte za kousek z druhého dílu téměř všechno. Třeba i nakládaný mozek, pokud ho má rád.
Postavy jsou v Zom-b dobře vykreslené. Dokážete si je představit nejen z vnějšku, ale také z vnitřku. Vlastnosti postav jsou dobře rozpoznatelné a vy poté snadno hrdiny dokážete rozškatulkovat mezi hvězdy a záporáky.
B Smithová je drsná dívka, která se s ničím a nikým nemaže. Rozhodně by se jí nemrtvý měli bát. Dále nalezneme v příběhu její rodiče, kteří jsou jako den a noc, partu přátel, kteří jsou od sebe dost odlišní, již zmíněného Sovího muže, skupinu tajemných intrikánů a v neposlední řadě davy zombii.
Knihu doporučuji všem přívržencům autora, dále milovníkům zombíků, krve a střev.
První pocity z GR:
Typický Shan!
Divné postavy/příšery. Skupina tajemných intrikánů. Jeden divný Soví muž. WTF konec. Jen tak dál.. :)

Svět je plný zlých a nenávistných lidí. Nesmíme na ně zapomínat. Současně ale nezapomínejte na to, že to vy můžete být ten nejzlejší a nejvíc nenávistný člověk ze všech, takže se nezbavujte odpovědnosti za své činy.


4 hvězdy

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :D Vážně jsi mě nalákala (zase). Já už se fakt musím vrhnout do Shanových knih :D

    OdpovědětVymazat