pátek 24. dubna 2015

Příliš mnoho Kateřin (John Green)


Autor: John Green
Nakladatelství:  Knižní Klub
Rok a měsíc vydání: 2015/04
Počet stran: 240
Mé hodnocení: 4,5 /5

Anotace
Když jste zázračné dítě, otvírá se před vámi zázračná budoucnost. Nebo ne?
Colin Singleton právě maturoval, dostal kopačky od své devatenácté Kateřiny a má pocit, že jeho život skončil. Ještě že je tu jeho kamarád Hassan, který prostě žádné utápění v sebelítosti nepřipouští. Než se Colin stačí vzpamatovat, ocitne se na cestě bez cíle – a ta skončí v ospalé venkovské díře, vyznačující se jen dvěma pozoruhodnostmi: hrobem rakousko-uherského arcivévody a dívkou Lindsey. Její zásluhou Colin začne pomalu chápat, že není nutné být mladistvým géniem, abyste změnili svět...


Aneb býti výjimečným přece vůbec nic neznamená, i tak můžeš změnit svět!
Colin Singleton, hlavní hrdina nové knihy od světoznámého autora Hvězdy nám nepřály Johna Greena, nám ukáže, jak je těžké se vypořádat s pocitem osamělosti a strachu ze zapomnění.
„Jak se člověk přestane bát, že ho všichni opustí, že bude navždycky sám a nebude nic znamenat?“
 
Colin byl odjakživa svým okolím nazýván zázračným dítětem ba i dokonce géniem. Lidé si o něm myslí, jak snadný má život a jak skvělá budoucnost ho čeká s otevřenou náručí. Pravda je ale jiná. Hlavní hrdina nové Greenovky má po maturitě a vše se zdá perfektní v jeho životě do té doby, než mu jeho přítelkyně dá kopačky. Že je to naprosto běžné? Ano bylo by, pokud by to nebyla jeho devatenáctá Kateřina. Colin se bude utápět v sebelítosti, ale naštěstí mu to moc dlouho nevydrží, jelikož jeho nejlepší kamarád Hassan tohle chování netoleruje. Než si vše oba mladí muži stačí promyslet, už skáčou do auta vstříc nevšednímu dobrodružství, ve kterém poznají jednu skvělou Lindsey (ne Kateřinu). Cíl cesty? Žádný! Lehkomyslnost? Vítána! Dobrodružství? Musí být.
 
Když se člověk v životě chová jako chameleon, tak nakonec už vůbec nic není doopravdy.
Jako první, co bych zmínila, je podobnost s ostatními knihami autora, respektive se jedná o rysy postav. Nalezneme zde hlavní hrdinu, který je tak trochu ztracený ve svém vlastním světě. Je to outsider, není na něm vůbec nic cool, neumí šeptat, vyprávět smysluplné příběhy, ale i tak je jedinečný. Colin je nesmírně chytrý, miluje tvoření přesmyček a z celého srdce touží být milován, tak moc, že tím ostatním odrazuje. Jeho strach z obyčejnosti je až patetický. Oproti tomu jeho arabský kamarád Hassan je vtipálek se sklonem lenosti a nic nedělání. I přes jejich rozdílné povahy si skvěle rozumí a na čtenáře tento jejich vztah silně zapůsobí. Dívka, se kterou se chlapci seznámí, Lindsey je více méně v celé knize nazývána svým celým jménem, což pokud jste četli např. Papírová města, víte, že autor tahle oslovení rád používá.
 
Ale Colin věděl, že to tak není. Nežárlili. Prostě nebyl vtip ten typ, který mají lidé rádi. Občas je to takhle jednoduché.
 
John Green je známí svým uměním proměňovat pouhé slova v něco jedinečného. I zde se mu to povedlo. Samotný příběh se obohacen o matematické grafy vyjadřující, kdo má sklony k dávání či dostávání kopaček. Dále se objevuje téměř na každé straně vysvětlivky pod čarousouvisející právě s grafy. Nechybí citáty, odkazy na osobnosti z historie či literaturu. Navíc se v příběhu často objevují slova z cizích jazyků, které text oživují a dodávají mu na exotice. Díky všemu tomuto se Příliš mnoho Kateřin čte velice lehce a jen co se zamilujete do příběhu, zjistíte, že končí.
 
Člověk může hrozně moc milovat, myslel si, ale nikdy nemůže nikoho milovat tolik, jako se mu po něm může stýskat.
 
Autor dokázal do příběhu začlenit hned několik důležitých myšlenek. Nalezneme tu vypořádání se s pocitem osamělosti a méněcennosti. Dále chtíč něco dokázat, znamenat a proslavit se. Vším tím trpí náš hlavní hrdina, a proto si usmyslí, že dokáže vyzrát nad budoucností a odhadnout, jak dlouho potrvá jeho vztah s dívkou a kdo z nich ho ukončí. Vše zjišťoval pomocí svých devatenácti nepovedených románků. John Green ale přesto nekončí a čtenářům dává zamyšlení na téma malicherností v lidské chování a v životě. Uvědomí si Colin, co je v životě důležité nebo bude dál strachy bez sebe z budoucí kariéry?
 
„Každý člověk viní přírodu a osud, ale jeho osud je většinou jen odrazem jeho charakteru a vášní, jeho chyb a slabostí.“
 
I přes geniální myšlenky knihy, je to stále letní dobrodružství s honbou poznat sám sebe, zažít nové věci a překročit překážky. Cesta do neznáma, která sympatickým postavám knihy změní životy. Nejde tu o záhady a tajemství jako v jiných Greenových knihách. Je to prosté bytí člověka.
 
A poučení z toho všeho je, že si člověk nepamatuje, co se vlastně stalo. Stalo se to, co si pamatuje.
Na závěr bych zmínila, že díky Hassanovi a jeho přestřelkám s ostatními postavami, je kniha neskutečně vtipná. Plná neotřelých hlášek a vtipů.
Jestli budoucnost potrvá věčně, myslel si, tak nás nakonec spolkne všechny.
 
Recenzi také naleznete na stránkách Webmagazínu Rozhledna a já tímto děkuji za poskytnutí recenzního výtisku!
 
 

2 komentáře:

  1. Včera jsem si ji koupila, tak už jsem zvědavá. :)
    Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat