pátek 13. března 2015

Na horizontu pekla (Darren Shan)

Na horizontu pekla je drsný urbánní thriller pro dospělé od autora úspěšné Demonaty. I v druhé knize Shanovy trilogie vládne Městu nelítostný Kardinál, a Al Jeery byl po léta spolehlivým členem jeho osobní stráže. Jeeryho loajalita se ale začne drolit ve chvíli, kdy dostane za úkol vyšetřit brutální vraždu. Postupně odhaluje děsivá tajemství, která se dotýkají inckých zakladatelů města, samotného Kardinála, ale především pověstného zabijáka Paukara Wamiho. Wami je zlověstná, nepostižitelná bytost, která se řídí vlastními pravidly, zabíjí neúprosně, bez obav z trestu jako neosobní smrtící stín; a Al Jeery se brzy dozví, že s ním má společného víc, než by se zdálo... a čím víc se dovzídá, tím blíž se dostává na horizont pekla.
Druhý díl trilogie Město jsem si nemohla nechat ujít. Procesí mrtvých (první díl) mě tehdy velice zaujal svojí zápletkou a mohu říci, že druhý díl se Shanovi také povedl. Kniha je rozdělena na očíslované kapitoly. Celkem se kniha dělí na 6 částí (např. část třetí „uřezaná lidská hlava“). Vypravěčem a hlavní postavou je muž jménem Al Jeery.
Kniha Na horizontu pekla se, jako každá autorova kniha, může pyšnit svojí čtivostí. Jak to dělá, no nechápu to! Nalezneme zde barvité a hlavně nechutné popisy rozřezaných lidských částí těla, krve a dalších nechuťáren.. Vše s dávnou ironie, upřímnosti a vtipu. Člověk s trochou fantazie si hned dokáže děsivé popisy představit, a kde komu při nich přeběhne mráz po zádech.

„…Chci, abyste vypátral jejího vraha. Našel ho, zabil a přinesl mi jeho kosti, abych si z nich mohl nadělat párátka.“
Atmosféra, jakou autor stvořil, byla prostoupena nervy drásajícím napětím, krví, odtrhnutými částmi těla a zvráceností. Jak kapitoly utíkaly, atmosféra jen houstla a byla děsivější než předtím a že to ještě šlo, když autor nás ani na začátku knihy nešetřil. O záhadnou atmosféru se také postaralo samotné Město, které je prostoupeno magií, vraždami, mystičností a samotnými Inky a celé přikryté v záhadné zelené mlze..
„Smrt je jediná milenka, kterou stojí za to milovat, protože už jí stejně jsme zasvěcení. Milovat bližního svého je forma otroctví. Jen ten, kdo se naučí milovat smrt, pozná opravdovou svobodu. Tím, že pochopíme vlastní smrtelnost, získáváme svobodu poznávat řetězy, které svazují náš život.“
Zápletka, kterou příběh obsahuje, se dá popsat pouze jedním slovem. GENIÁLNÍ! S každou přečtenou částí si říkáte, že víte, kdo je vrah a intrikán, ale to se vzápětí změní. O velkou dávku zvratů tato kniha nemá nouzi! DS si rozhodně dokázal se čtenářem pořádně pohrát. Thriller, detektivka a krvák v jednom! No proč ne? Tajemství, které toužíte s hlavním hrdinou odhalit, je skvěle propracované a vypluje na povrch v ten správný čas, když už si pomalu začínáte rvát vlasy z hlavy.

„Žil jsem životem plným násilí a nepravostí. Nedělám si žádné iluze: Jestli hříšníci po smrti putují do pekla, vypraví pro mě speciální rychlík..“
Kniha nemá jen temné stránky a uřezané hlavy, najdeme zde i mnoho rýpavého humoru, na který jsme od Shana už zvyklí. Dále nechybí ani pár romantických pasáží, ale to opravdu jen na osvěžení čtenářova mozku zatíženého záhadou.

„Zrovna vy si určitě můžete dovolit sportovní oblečení,“ ušklíbl jsem se.
„Ale nemám čas na to, abych se celý den převlékal z jednoho do druhého. A navíc je to prý dobré pro penis. Ten chudák tráví tolik hodin denně zavřený za poklopcem, že už si musí připadat jako Muž se železnou maskou.“
Jak jsem se již zmínila, i v této knize nalezneme tajuplné Inky, jejich zákeřné plány a symbol Slunce, který bude v příběhu jako trn v oku. Budete se ho chtít zbavit a vše vyřešit, co možná nejrychleji. Konec příběhu je jeden veliký zvrat a nic nebude, jak se možná zprvu zdálo.  
Co se týče postav, nalezeme zde téměř totožné postavy, jako v díle prvním, jelikož druhý díl probíhá ve stejném čase jako první, akorát v tomto díle nalezneme jinou hlavní postavu, jiný osud a situaci. Oba díly jsou úplně o něčem jiném, ale určitá spojitost zde je.
Schopnost nahlédnout do nitra člověka a rozpoznat, čeho je schopen, i když to o sobě možná sám neví… to je moje tajemství. (Kardinál)
Al Jeery je muž mnoha tváří, který netuší, co vše v něm je a sám nikdy neriskuje, dokud ho k tomu nedonutí Kardinál (vládce Města, miláček:)). Je drsný, ale i milý, s démony ukrytými v sobě dennodenně bojuje a vyhrává, i přes všechny tragédie, které ho potkaly.. a že jich ještě bude.
„Uklidněte se. Přece vás neukousnu.“ „Mohl byste mi to dát písemně, pane?“
Kromě Kardinála, který je pěkný zloduch, se zde také objevuje nelítostný zabiják Paukar Wami, o kterém se dozvíme tolik věcí oproti první dílu.
Na horizontu pekla bych doporučila těm, kteří se nezaleknou krve, střev a dalších podobných věcí. Bojíte se rádi? Chcete si užít přes 400 stran zvratů a tajemství? Pokud ano, tato kniha je pro vás ta pravá.
Pocity po přečtení na GR: Shan je blázen a já po tomhle díle už taky.
Mějte se. ČAU. BLÁZINEC ČEKÁ! Mám tam objednaný pokoj a vlastní knihovnu :D!
 

5 hvězd

 

Zdroj anotace

2 komentáře:

  1. Krásná recenze :D Už dlouho přemýšlím, že si něco od tohoto autora přečtu a musím říct, že jsi mě opravdu nalákala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rozhodně se dej do čtení, stojí to zato :) teď je například první díl série v Neoluxoru za 149 kč, myslim.. :)

      Vymazat