neděle 19. října 2014

101 mandal pro krásný den


„Ten, kdo je zvědavý, kdo hledá sám sebe, kdo se chce lépe poznat, kdo má problémy a rád by pochopil, co se v něm a kolem něj děje, ale i všichni další, kteří mají každý svůj důvod. Kreslení je určeno pro ty, kteří chtějí lépe pochopit sami sebe, podívat se na svoji osobní strukturu, vyjádřit to, co je verbálním způsobem těžko formulovatelné, obtížně sdělitelné a mnoh­dy mimo dosah vědomého uchopení. Výtvarné schopnosti ani vzdělání nejsou vůbec potřeba. Vyjadřovat se malováním může, a zároveň umí, kdokoli.“


Mandala? Co to sakra je? (zdroj)
- název pochází ze sanskrtu मण्डल (kolo, oblouk)
- je to kruh či dokonce magický kruh
- nadkulturní symbol jednoty a rovnováhy, vyskytující se napříč časem, kulturami, náboženskými či filosofickými systémy
- výskyt na každém kontinentě, ale s různými významy: Indie (indické jantry jako sídla bohů), Tibet (tibetské mandaly jsou tvořeny z písku a po dokončení jsou zničeny, rituály), Evropa (v období křesťanství nalezneme kruhovité obrazce zobrazující Krista), Amerika (lapače snů a štíty proti zlým duchům používané Indiány), Egypt (pyramida jako trojrozměrná mandala), starověké kultury (ornamenty posvátné geometrie)

- v nejširším smyslu vyjadřují diagramy ukazující, jak se chaos stává harmonickou formou
- výskyt v psychoterapii (arteterapii – Jung), "omalovánky" pro dospělé k relaxaci, sebepoznání a duševní hygieně
- vyjadřuje symbol – střet barvy (ženská energie) a tvaru (mužská energie) = harmonický celek, který nese energii působící na duši malíře nebo pozorovatele (zklidnění duše, uspořádání vnitřního světa, sjednocení mužské a ženské části)
- nejen kreslené mandaly na papíře, ale i sypané (z obarveného písku, rýžové mouky či jiného sypkého materiálu; nejznámější je písečná tibetská mandala)

- více na Tibetská mandala, Co je to mandala?, Mandaly.

101 mandal pro krásný den je skvělá sbírka těchto obrazců. Každý si jistě najde tu svou oblíbenou. Nalezneme zde všechny typy, od těch nejjednodušších po celkem složité, které obsahují dost malých dílků na vybarvení. Mandaly všech tvarů, dokonce i v podobě zvířete, struktur, obtížností. Každá je originál!
Opravdu mohu potvrdit tvrzení o mandalách. Tyto magické kruhy jsou neobyčejně krásné a po vybarvení vás dokáží přenést úplně do jiného světa, do světa harmonie, klidu, jednoty či rovnováhy (a pokud ne? aspoň pěkně vypadají na zdi ;)) .  
Naučíte se trpělivosti a pečlivosti díky malým tvarům, které jdou mnohdy špatně vybarvit a já sama bych je někdy vzteky zadupala do země.
„Omalovánky“ jsou skvělé na relaxaci těla i duše. Pusťte si oblíbený seriál či film, vezměte si pastelky/fixy a užijte si to!
 
 
 
 
 


4 komentáře:

  1. Mandaly jsem malovala jako malá s mamkou a tvůj článek mě nalákal, abych se k tomu opět vrátila :) pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuji! musím říct, že je to skvělé odreagování při vejšce:)

      Vymazat
  2. Koukala jsem na ně už před docela dlouhou dobou. Omalovánky mám ráda. A vážně to tak dobře odreaguje? To by se mi někdy hodilo... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na mě to má dobrý vliv.. jsem dost nervní člověk a u tohohle krásně vypnu a jen si vybarvuju :)

      Vymazat